Kronika


Akademie 2015

26. 12. 15

Matematické soustředění

27. 11. 15

Ve dnech 20.-22. listopadu 2015 se devět odvážných studentů maturitního ročníku dobrovolně (tedy snad) zúčastnilo víkendového matematického soustředění. Akce proběhla v příjemném prostředí Základní školy v Petrovicích. Počítalo se pořád - od pátečního odpoledne do půl jedné v noci, v sobotu od rána do čtvrt na jednu v noci (pravda s přestávkou na malý výlet na Husovu kazatelnu) a v neděli od rána do oběda. Celkem 120 hutných úloh, 70 drobností a řada všetečných otázek Pavla Miškovského. Čas na využití tělocvičny nebyl. Všichni účastníci se pohybovali jen mezi učebnou, kuchyňkou a toaletami. A přínos? Je až s podivem, že taková nálož matematiky přítomné neodradila. Možná za to mohl sníh, který v neděli dopoledne v Petrovicích napadl.

Pavel Miškovský


Je suis Paris

19. 11. 15

Milí studenti,
jistě všichni sledujete události v Paříži a truchlíte spolu s Francouzi. Nevím, zda si uvědomujete, jak velice je demokracie ohrožena, jak je křehká. Vidíte, jaké temné síly jsou schopné fanaticky přesvědčit mladé muže, a to i ty, kteří vyrostli v evropských demokraciích, aby ve jménu Alláha šli zabíjet. Vzpomněli jsme v úterý, jak studenti hájili demokracii v době nástupu fašismu a pak opět v roce 1989 pozvedli demokracii z prachu totality.

Věřím, že i vy jste „v obraze“, diskutujete mezi sebou a též se svými vyučujícími i s rodiči, odsuzujete teroristy a vyjadřujete solidaritu s Pařížany, vždyť bylo zmařeno tolik mladých životů. Musím vzpomenout dva velké demokraty, kteří působili na naší škole, a kteří by vám jistě velmi přesvědčivě vysvětlili principy demokracie a příčiny jejího současného ohrožení, a to pana profesora M. Oliče (toho už z vás studentů nikdo asi nepamatuje) a pana profesora Aleše Vondráčka, který nás více než před rokem opustil. Samozřejmě pamatujte, že naše gymnázium nese jméno jednoho z nejvýznamnějších a tedy také kvůli tomu přemýšlejte, diskutujte…

D. Hlásná


Povídání s paní místostarostkou

15. 11. 15

Dne 10. 11. 2015 navštívila místostarostka města Dobříše Mgr. Petra Neubergerová naše gymnázium, aby strávila hodinu OBV v kvartě. Povídala nám o svém působení na radnici, jak probíhá její běžný pracovní den a jak funguje naše město. Následně jsme měli prostor na dotazy, co nás zajímá, takže došlo i na kino, plavecký bazén a zimní stadion. Na všechny otázky nám ochotně a srozumitelně odpověděla. Beseda byla velmi zajímavá.

Johana Pogranová, kvarta


Matematická exkurze

6. 11. 15

Ve středu 4. listopadu 2015 se 33 studentů septimy, oktávy a 4. ročníku zúčastnilo matematické exkurze.

Vyslechli si přednášku prof. Michala Křížka Kouzlo čísel, která se uskutečnila v rámci Týdne vědy v Matematickém ústavu Akademie věd České republiky. Zde nám byla představena i knihovna (jedna z největších v Evropě), její sklad a dokonce jsme mohli nahlédnout do trezoru, ve kterém jsou uchovávány nejvzácnější exempláře. Nahlédnout jsme mohli i do nejstarší uložené knihy - Kupeckých počtů z roku 1584. Poté jsme se přesunuli do budovy ČVUT na Karlově náměstí a pokusili se vypozorovat při kývání Foucatelova kyvadla ve dvoraně rotaci Země.

Přečíst celý článek


Jazykový pobyt v Londýně

2. 11. 15

V sobotu 3. října 2015 jsme se my, (vybraní žáci kvinty, sexty a druhého ročníku) sešli v odpoledních hodinách před halou a společně vyrazili na pětidenní pobyt do Londýna. Cesta autobusem byla dlouhá, a proto jsme si ji zpříjemňovali koukáním na televizi, čtením knih nebo hraním černých historek. V neděli v ranních hodinách jsme konečně dorazili do Calais. Úspěšně jsme prošli pasovou kontrolou a čekali na příjezd autobusu. Avšak, čekalo nás nemilé překvapení. Autobus měl neopravitelnou poruchu – nemohli jsme jet dál. Kantoři nás zavedli do budovy v přístavu. Mnozí z nás navštívili zdejší kavárnu a dopřáli si doušek kávy, čaje či horké čokolády.

Přečíst celý článek


Českoslovenští interbrigadisté a španělská občanská válka

1. 11. 15

Dne 23. října 2015 jsme se zúčastnili odborné konference na téma Českoslovenští interbrigadisté a španělská občanská válka. Celá akce se konala v Hlavním sále Senátu Parlamentu České republiky. S příspěvky na konferenci vystoupili přední historici, kteří se podrobně zabývají tématem československé účasti ve španělské občanské válce. Pozvání na konferenci přijal i velvyslanec Španělského království v České republice. Přednášky byly velmi zajímavé, poutavé a moc se nám líbily.  

Dominika Syručková, sexta

Přečíst celý článek


Abychom nezapomněli

1. 11. 15

V pondělí 19. října 2015 gymnázium pro studenty septimy, oktávy, třetího a čtvrtého ročníku připravilo ve spolupráci s Platformou evropské paměti a svědomí přednášku o životě za totality. Organizátorka akce Neela Winkelmann nám představila antitotalitní čítanku s názvem Abychom nezapomněli, do které autoři zařadili třicet pozoruhodných životních příběhů lidí postižených totalitou ze šestnácti zemí.

V knize čtenáři najdou kromě ilustrací, map a historických dokumentů, také odkazy na krátké dokumentární filmy. A právě jedním z nich celá přednáška začala. Akce se zúčastnil také herec Ondřej Vetchý, který nám přečetl ukázku z knihy. Nakonec nechybělo ani autentické vyprávění pamětníka doby - Jaroslava Müllera, který s sebou přinesl i svá vyznamenání a historické dokumenty. Popisoval, jak se za totality žilo, ale třeba také jak se v únoru 1948 zapojil do pochodu studentů za demokracii směřovaného na Pražský hrad.

Přečíst celý článek


Týden s německými studenty

11. 10. 15

V pondělí 5.10. 2015 jsme přivítali na naší škole německé studenty ze střední školy v Quedlinburgu. Pokračoval tak náš výměnný pobyt, který začal v dubnu letošního roku naší návštěvou v Německu.

Protože jsme chtěli ukázat našim hostům co nejvíce, byl náš program opravdu pestrý. Začali jsme nejprve prací ve škole, protože hlavním tématem této výměny bylo porovnání vývoje Německa a bývalého Československa v 2. polovině 20. století. O politickém a společenském vývoji jsme diskutovali už v Německu, a tak jsme se teď zaměřili na osobnosti z této doby, jako byli např. Václav Havel, Václav Klaus, Alexandr Dubček, Helmut Kohl, Richard von Weizsäcker nebo písničkáři Karel Kryl a Wolf Biermann.

Přečíst celý článek


Jazykový pobyt v Londýně

28. 9. 15

V sobotu 5. září 2015 jsme v plném počtu konečně vyrazili na dlouho očekávaný jazykový pobyt do Londýna. Projeli jsme několik evropských zemí, až jsme se v ranních nedělních hodinách dostali do francouzského Calais, kde jsme se nalodili na trajekt směřující do Velké Británie, do města Dover.

Po dlouhé cestě autobusem jsme v neděli ráno dorazili do Londýna. Hned první den jsme měli naplánovaný celodenní výlet. Navštívili jsme National Gallery na Trafalgarském náměstí, China Town a Covent Garden. Navečer nás odvezli na setkávací místo, kde si nás rozebrali naši adoptivní rodiče do hostitelských rodin.

Přečíst celý článek


Itálie 2015

22. 9. 15

Tak jako každý rok, tak i letos jsme se my, žáci 4. ročníku a oktávy, vydali na cestu do krásné a slunné Itálie, přesně do letoviska Lido Adriano. V pátek 4. září nás čekala náročná cesta autobusem. Po příjezdu jsme navštívili krásné italské město – Padova, známé především sochou od Donatella. Další dny jsme navštívili mozaikové město Ravennu, fascinující Florencii, město, kde se zastavil čas – San Gimignano a to nejkrásnější město v Itálii – Benátky, do kterých jsme se dostali plavbou lodí. Abychom ale jen nepoznávali italskou historii a umění, navštívili jsme i zábavný park Mirabilandia, ve kterém si každý našel to své, a všichni si ho moc užili.

Přečíst celý článek


Jazykový pobyt v Londýně, září

20. 9. 15

V týdnu od 5. do 12. 9. vyjeli studenti tříd 2. ročníku, sexty a 3. ročníku na jazykový pobyt do Velké Británie, konkrétně do hlavního města Londýna. 

Hlavní náplní byla samozřejmě návštěva památek a dalších významných míst, ale nechyběla ani výuka angličtiny ve školách s rodilými mluvčími nebo konverzace v rodinách, ve kterých jsme byli ubytováni.

Naše cesta začala jízdou autobusem přes Německo, Nizozemsko, Belgii, Francii a trajektem přes La Manche. I přes to, že tak dlouhá jízda autobusem nebyla příliš příjemná, cestování jsme si užili. Pro mnohé z nás byla plavba na trajektu premiérou a zajímavým zážitkem.

Přečíst celý článek


Škola v přírodě Monínec 2015

12. 9. 15

Začátek školního roku zahájila kvinta v Monínci v penzionu Čertovka. Dopoledne probíhala výuka zaměřená na český jazyk a matematiku, po obědě jsme se vypravili poznávat krásy okolí hotelu Monínec. Procházeli jsme pralesem Jehliště, navštívili původní poštovnu přemístěnou ze Sněžky k osadě Ounuz. Další výlet byl za legendou O Čertovu břemenu s vyhlídkou do Českého Meránu. Volný čas studenti strávili návštěvou bazénu, hraním stolního tenisu v hotelové tělocvičně a tanečními hodinami v klubovně. Na závěr pobytu jsme navštívili místní lanový park, kde nás sice překvapila bouřka, ale náladu nám to nezkazilo.


Křest knihy Nové ritornely

24. 6. 15

Dne 18. června 2015 se konal křest knihy našeho nedávno zesnulého pana profesora Mgr. Aleše Vondráčka. Kniha se jmenuje Nové ritornely, protože je to sbírka krátkých básní, ritornelů. Křest se konal v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti. Vydání knihy a organizování této akce zařizovala dcera pana Vondráčka, paní Romana Kuličová. Celou akci vedla a uváděla ostatní vystupující.

Křest začal vystoupením Pokleslého dobříšského orchestru. Poté pan Miloň Čepelka (člen Divadla Járy Cimrmana) a pan Hájek zavzpomínali na svého přítele a kantora, Aleše Vondráčka. Paní profesorka Jana Prausová promluvila o vzniku sbírky Nové ritornely a o korespondenci s panem Vondráčkem. Následovalo čtení ritornelů ze sbírky. Studenti ze sexty Simona Kyšperská a Filip Galandák přednesli téměř všechny básně sbírky a Andrea Šrámková je doprovodila hrou na příčnou flétnu.

Přečíst celý článek


Zlato a bronz v krajském kole fyzikální olympiády

1. 6. 15

Výjimečného úspěchu dosáhli v krajském kole kategorie D fyzikální olympiády studenti kvinty. V konkurenci 34 studentů se umístil Vojtěch Suchopár na 3.místě a Martin Strnad obsadil skvělé 1.místo s plným počtem 40 bodů!

Oběma patří velká gratulace a dík za vynikající reprezentaci naší školy.

Miloš Čapek


Pět dní v Evropě

30. 5. 15

Od 4. do 9. 2015 května jsem měla možnost zúčastnit se evropského semináře Think Europe, který se konal v německém Europahausu Bad Marienberg – Domu Evropy v Bad Marienbergu. Shodou nešťastných okolností jsem se za Gymnázium Karla Čapka účastnila sama, ačkoliv jsme původně měly vyjet ještě se spolužačkou. Odjezd se konal z Prahy z Hlavního nádraží. Cesta proběhla v klidu a vyjma dlouhé doby jí nebylo co vytknout.
Po příjezdu na místo jsme byli seznámeni s pravidly, která nás sice příliš neomezovala, ale o to přísněji bylo trestáno jejich porušení. Informace nám byly podávány v němčině, pro méně zdatné byly vzápětí překládány do angličtiny. Poté, co nám bylo sděleno vše důležité, jsme byli přivedeni na ubytovny. Kromě večeře jsme měli po zbytek večera osobní volno, jež většina z nás využila k seznamování se.

Přečíst celý článek


Stříbro v krajském kole a další výsledky matematických soutěží

17. 5. 15

V krajském kole matematické olympiády kategorie B se Viola Vavryčuková ze sexty umístila na 2. místě. Navázala na loňské vítězství v krajském kole kategorie C. Letos mělo krajské kolo 13 účastníků a Viola byla jedinou zástupkyní okresu Příbram. Gratulujeme!

Pythagoriáda

Kategorie pro žáky 6. tříd ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií: Agáta Podmanická z primy se stala vítězkou této kategorie (celkem 11 účastníků)

Kategorie pro žáky 7. tříd ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií: Naši studenti ze sekundy se umístili takto: 1. místo Pavel Škodný, 4.-5. místo Martina Konopásková, 6. místo Jakub Bedřich (celkem 14 účastníků)

Přečíst celý článek


Drážďany

12. 5. 15

Dne 16. dubna 2015 jsme se my, studenti kvarty a 2. ročníku a pár lidí z kvinty, sešli před 7. hodinou u sportovní haly, odkud jsme jeli autobusem za doprovodu paní profesorky Svojtkové a Kynčlové do Drážďan. Po celou dobu nám dělal odborný výklad průvodce. Cesta trvala 3 hodiny, ale celkem rychle ubíhala. Těsně před hranicemi jsme měli 20 minut přestávku na benzínové pumpě a pak už jsme jeli rovnou do města. První památkou Drážďan, ve které jsme se zastavili, byla mlékárna bratří Pfundů, která Je zapsána v Guinessově knize rekordů jako „ Nejkrásnější mlékárna světa“. Poté nás autobus dovezl před budovu Deutsches Hygiene-Museum, což je Muzeum lidského těla. Tam jsme si mohli přečíst různé informace o lidském těle a dokonce si i vyzkoušet, jak zvládneme udržet rovnováhu, kolik kilogramů uzvedne naše noha nebo jak vypadáme pod rentgenovým světlem.

Přečíst celý článek


Druhé místo v celostátní soutěži

28. 4. 15

Gratulujeme studentovi kvarty Matějovi Kůsovi k druhému místu v celostátní soutěži v konverzaci ve francouzském jazyce.  Jen tak dál a větší kapky.


Exkurze do Tábora

28. 4. 15

Ve čtvrtek 23.4.2015 jsme sekunda a prima s p.prof.Královou, p.prof.Musilovou a panem prof.Čadou byli na exkurzi v Táboře. Nejdříve jsme šli do podzemních sklepů, které byly dlouhé asi 550m. Museli jsme mít na sobě helmy, protože tam jsou velmi nízké stropy. Dále jme šli do husitského muzea , kde jsme viděli husitské zbraně a přečetli jsme si spoustu zajímavých článků, které nám pomohly vyplnit pracovní listy a ještě jsme zhlédli krátký dokument. Také jsme si mohli vyzkoušet drátěnou (kroužkovou) košili a vyfotit se v ní. Poté jsme šli ještě do města ve skupinkách plnit úkoly s mapou. Ve městě jsme viděli staré měšťanské domky, sochu Jana Žižky z Trocnova a kašnu. Na exkurzi se nám moc líbilo.

Přečíst celý článek


Francouzi v Čechách

23. 4. 15

Stejně jako minulý rok naše gymnázium navštívila skupina francouzských studentů z partnerského města Dobříše Tonnerre. Zůstali u nás celkem šest dní od 8. do 14. dubna 2015 vyplněných pestrým programem zahrnujícím netradiční a zábavné akce.

První den jsme spolu s novými francouzskými přáteli strávili několik hodin ve škole, kde jsme pro ně přichystali hned čtyři workshopy. Všichni Francouzi se tak naučili nejen tančit jive a valčík nebo jak připravit české speciality, ale také si s našimi studenty zahráli basket a hodinu se věnovali výtvarné práci.

Přečíst celý článek


Výměnný pobyt v německém Quedlinburgu

23. 4. 15

Naše výměna začala v pondělí 13.4.2015, kdy jsme odjeli do školy v Quedlinburgu. Tam nás přijali němečtí studenti a byli jsme seznámeni s tím, co se bude tento týden dít. Pak jsme odjeli do svých hostitelských rodin.

Další den jsme společně s německými studenty pracovali na projektech týkajících se historie a kultury v Německu a v České republice. Odpoledne jsme byli přivítáni starostou na radnici v Quedlinburgu. Následovala prohlídka města s německou průvodkyní, která nám ukázala nejen vzácné hrázděné stavby a vysvětlila jejich vznik, ale došli jsme až na hrad, který je z hlediska německé historie velmi významný. A večer nám naši němečtí studenti zorganizovali bowling.

Ve středu jsme pokračovali v práci na projektech a odpoledne jsme jeli do Wernigerode, kde jsme navštívili park miniatur a měli tak možnost vidět nejvýznamnější památky z celého Harcu v „malém“. Také jsme měli chvíli volno a mohli jsme si prohlédnout město, případně nakupovat suvenýry.

Přečíst celý článek


Pražský hrad

26. 3. 15

Dne 19.3.2015 jsme s celou naší třídou, paní profesorkou Královou a panem profesorem Čadou byli na exkurzi na Pražském hradě.

Nejdříve jsme zavítali do muzea, kde jsme si mohli prohlédnout například přilbici sv. Václava, hrobku Přemysla Otakara II, repliku korunovačních klenotů, různé středověké oděvy a mnoho dalších zajímavých exponátů. Dále jsme navštívili katedrálu sv. Víta, která je zdobena nádhernými vitrážemi a pak jsme také uviděli střídání hradních stráží, což bylo moc zajímavé. Těsně před odjezdem jsme ještě navštívili Zlatou uličku, kde dřív údajně měli bydlet alchymisté. Je to krátká ulička, ve které je hodně malých domků. Tyto domky jsou zevnitř propojeny a tvoří dlouhou chodbu, kde jsou vystavena různá brnění, zbraně, helmy, oděvy a další věci.

Přečíst celý článek


Maturitní ples oktávy

23. 3. 15

[zdroj: Dobříšsko aktuálně, 22.3.2015]

Plesová sezóna se pomalu chýlí ke konci. Pojďte se spolu s námi podívat na jeden z posledních letošních plesů. 21. březen se stal významným dnem pro maturitní ročník Gymnázia Karla Čapka v Dobříši, který si vybral působivé téma večera: „Zvedáme kotvy“.

Videozáznam z plesu (mezi videi lze přepínat):

Slavnostní večer se nesl v námořnickém stylu. Celý sál kulturního domu ve Staré Huti byl vyzdoben působivou lodní dekorací. Nasedněte spolu s námi na palubu a proplujte ještě jednou maturitním plesem oktávy.

Přečíst celý článek


Výměna Norsko

16. 3. 15

Žáci sexty podnikli v březnu 2015 výjezd do norské Leny. Jednalo se o druhou část výměny s partnerskou školou Lena Videregaende Skole. Přinášíme krátkou reportáž, kterou vysílala z norská veřejnoprávní televize.


Beseda o holocaustu s paní Martou Kottovou

3. 3. 15

Ve středu 18. února 2015 proběhla na našem gymnáziu zajímavá beseda s paní Martou Kottovou, jednou z posledních přeživších holocaustu, předsedkyní Historické skupiny Osvětim a nositelkou medaile Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství (2008). Paní Kottová (rozená Lašová) oslavila o pár dní později již 86. narozeniny (nar. 22. 2. 1929). I v tomto věku se stále aktivně účastní mnoha vzpomínkových i kulturních akcí a také besed pro mládež, čímž se snaží předat svou osobní zkušenost, a my jsme byli velmi potěšeni, že byla pozvána i k nám.

Přečíst celý článek


Červená stužka a beseda HIV/AIDS

20. 2. 15

Dne 27. ledna 2015 proběhla u nás na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši beseda o HIV onemocnění a o nemoci AIDS. Do besedy se zapojila třída 1. ročník a získali jsme ji zdarma za to, že jsme se již na podzim účastnili sbírky Červená stužka a v ulicích města, ve škole a na dalších místech prodali 200ks stužek. Vydělané peníze šly na podporu České společnosti AIDS pomoc, s.z., která je využívá na preventivní a osvětové akce a také pomoc nemocným.

Na besedu přijel Martin Hornych, který sám je HIV pozitivní a již řadu let pracuje jako lektor prevence HIV/AIDS. Nejprve se představil a pak nám začal vypravovat otevřeně o svých pocitech a zkušenostech ze svého života. Jeho příběh s nemocí začal, když se v roce 2002 nakazil nejspíš od svého bratra, se kterým brali drogy. Brzy poté bratr zemřel a pan Hornych nastoupil protidrogovou léčbu a léčbu HIV. Od roku 2003 abstinuje a přibližně v té době začal působit v České společnosti AIDS pomoc, z. s. jako lektor a o pár let později začal pracovat v Domě světla, kde provádí poradenství HIV/AIDS. Jeho zážitky z vlastního života nebo i z poradenské praxe byly občas dosti drsné a někdy i „humorné“, ale hlavně velice poučné. Myslím si, že nikdo z nás si neuvědomoval, kolik lidí je v ČR nakažených virem HIV (celkem HIV+ 2354 lidí z toho M 1973 (83,8 %) Ž 381 (16,2 %)) nebo dokonce kolik lidí na nemoc AIDS zemřelo (celkem ve stádiu AIDS bylo 426 lidí, z nichž 316 již zemřelo, v loňském roce 13 úmrtí). Při besedě bylo také poukázáno na to, že ačkoli je v dnešní době lepší zdravotnictví než dříve, tak se dá tato nemoc pouze léčit, nikoli se z ní úplně vyléčit. Dozvěděli jsme se i spoustu dalších zajímavých věcí o této nemoci a také statistik (např. loni bylo 232 nově identifikovaných HIV nakažených lidí – 209 mužů a 23 žen; asi 70% se nakazilo při homosexuálním styku, který je dlouhodobě nejčastější příčinou přenosu; v roce 2014 se narodilo 1 HIV pozitivní dítě, což je výjimečné, HIV pozitivní matky většinou porodí zdravé dítě, loni se narodilo 10 zdravých dětí nemocným matkám).

Přečíst celý článek


Fotbalový turnaj

29. 1. 15

Ve čtvrtek 29. ledna proběhl v dobříšské sportovní hale fotbalový turnaj. Třídy vyššího gymnázia byly nalosovány do dvou základních skupin s tím, že chlapci z 1. a 2. ročníku utvořili jeden společný tým. Obdobně družstvo Hybrid tvořili třeťáci se septimány. 

Skupina A:

  • 4. ročník vs. kvinta 6:0
  • Hybrid vs. kvinta 4:0
  • Hybrid vs. 4. ročník 0:0

Tabulka základní skupiny A: 4. ročník - 4 body (6:0) / Hybrid - 4 body (4:0) / kvinta - 0 bodů (0:10)

Skupina B

  • oktáva vs. sexta 2:1
  • 1/2 ročník vs. sexta 0:0
  • oktáva vs. 1/2 ročník 3:1

Tabulka základní skupiny B: oktáva - 6 bodů (5:2) / sexta - 1 bod (1:2) / 1/2 ročník - 1 bod (1:3)

Přečíst celý článek


Volby na Gymnáziu Karla Čapka

28. 1. 15

Studenti sexty se na lednové volby roku 2015 začali připravovat už na začátku října 2014. Cílem projektu, který vznikl v rámci předmětu základy společenských věd a nad jehož průběhem převzal kontrolu profesor Václav Čada, bylo vytvořit vlastní politickou stranu, a to se vším všudy.

Nejprve si celkem pět skupin rozdělilo ideologie napříč politickým spektrem bez ohledu na to, zda s myšlenkou politické strany souhlasí, či ne. Pak už si každá strana pracovala na svém názvu, logu a propagačních plakátech. To ale nebylo vše. Každá skupina vytvořila i vlastní web:

 kde stále můžete nalézt vše, co by vás zajímalo, včetně programů, a to nejen v češtině, ale i ve dvou jazykových mutacích (anglický a francouzský/německý jazyk).

Přečíst celý článek


Elektrárna Tušimice

23. 1. 15

Dne 12. 1. 2015 se třída kvarta a 1. ročník zúčastnily exkurze do tepelné elektrárny Tušimice.

TušimiceSraz byl ráno v 8:00 u haly a odtud jsme vyjeli směrem Tušimice. Cesta trvala přibližně hodinu a půl což nebylo zas tak hrozné… Hned po příjezdu nás zavedli do tamějšího přednáškového sálu. Ze začátku jsme se dozvěděli něco o bezpečnostních pravidlech a poté o historii samotné elektrárny a jejím provozu. Po přednášce, která trvala asi hodinu, jsme se konečně vydali na exkurzi do provozu.

Přečíst celý článek


Kraj opraví a zateplí budovu Gymnázia Karla Čapka v Dobříši

20. 1. 15

Středočeský kraj v letošním roce opraví budovu Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. Objekt je ve špatném technickém stavu, nevyhovující je i způsob vytápění. „V průběhu rekonstrukce budou opraveny a zatepleny plochá i oblouková střecha a vnější pláště školy, dále se vymění okna a vstupní dveře. Součástí je i oprava umýváren, toalet a vznikne nová plynová kotelna. Rekonstrukcí se významně sníží energetická náročnost provozu gymnázia,“ uvedla Zuzana Moravčíková, náměstkyně středočeského hejtmana pro oblast investic a veřejných zakázek.

Přečíst celý článek