Kronika


Odysseovy cesty

25. 11. 11

23. listopadu 2011 se v 16:30 sešli rodiče a učitelé žáků primy, aby zhlédli jejich představení s názvem „Odysseovy cesty“.

Děti se na představení připravovaly každé pondělí při hodině literatury. Hrála celá třída. Text se museli studenti naučit nazpaměť. I když to někomu dalo velkou práci, nakonec to všichni zvládli.

Paní profesorka Prausová se ujala režie. Na výtvarné výchově s paní profesorkou Universalovou žáci dělali kulisy. Všem se to moc líbilo.

Lenka Hodačová - prima

Přečíst celý článek


Západné Tatry – Roháče

21. 11. 11

Slovensko 16.-20.11.2011
Čtyřdenní pobyt na horské chatě TANAPu situované v samém srdci Roháčů nám umožnil blíže poznat oblast Roháčů v Západních Tatrách na Slovensku. Zatímco jindy v listopadu zde již leží sníh a turistika je velice omezená, my měli letos od horských bohů počasí na objednávku.

Po noční jízdě vlakem a několika jízdách autobusem v mrazivých časně ranních hodinách jsme se nejdříve ubytovali a poté navštívili skanzen Zuberec, který je nejlepším muzeem oravské obce. Nachází se tu mnoho rolnicko-řemeslných domů velké množství původních oravských staveb, je tu i překrásný dřevěný kostelík z 16. století. Právě 17.11. zde každoročně probíhá mše a program při příležitosti svátku patronky kostela Sv.Alžběty (byli jsme styloví, měli jsme s sebou také dvě Alžběty). Dále jsme zde obdivovali například historický dřevěný mlýn a dřevěnou pilu. Program prvního dne byl zpestřen večerní přednáškou Erika Bizoně, člena horské služby. Téma bylo strašidelné: laviny. Nedaleko od naší chaty se totiž nachází místo, kde v roce 2007 zahynulo v lavině 7 mladých Čechů.

Přečíst celý článek


Tentokrát pochvala pro kvartu

11. 11. 11

Studentka kvarty Gabriela Suchopárová se umístila na 1. místě v krajském kole Logické olympiády. Logická olympiáda je soutěž pořádaná Mensou České republiky a je založená na logických úlohách, jejichž řešení vyžaduje samostatný a kreativní přístup. Nerozhodují zde naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování. Logická olympiáda je svým pojetím unikátní soutěží, protože se nejedná se o znalostní soutěž, ale o soutěž rozvíjející především schopnost samostatného logického uvažování.

Gábino, gratulujeme a hodně štěstí ve finále.
Kvarta + Be

Přečíst celý článek


Francie - východní Pyreneje a Katalánsko

7. 11. 11

(21.10. - 30.10.2011)
Do Francie jsme se všichni těšili, a v pátek večer jsme se konečně dočkali! Absolvovali jsme dlouhou cestu autobusem, která končila v krásném kempu Taxo les Pins. Byli jsme ubytováni v mobilních domech, ve stínech krásných vzrostlých borovic, které dodávaly místu tu pravou francouzskou atmosféru. První ráno našeho pobytu všichni vstávali později, protože doháněli spánkový deficit z dvacetihodinové cesty. Odpoledne byl na programu výlet do nedalekého města Argeles, kde byla překrásná pláž a malý přístav pro místní lodě. Všichni byli rádi za první náznak pravého francouzského života.

V Pondělí jsme jeli přes celé Pyreneje do Andorry. Andorra je země s průměrnou nejvyšší nadmořskou výškou v Evropě, a proto nás čekal výšlap do hor. Cíl bylo krásné jezero, kde foukal vítr a dokonce padaly i kroupy. Také jsme zastavili v andorském městě na nákup, abychom doplnili naše zásoby jídla. Přijeli jsme domů pozdě a unavení, ale to nikomu nezabránilo v tom, aby si neuvařil pořádně dobrou večeři podle svého gusta.

Přečíst celý článek


Co se chystá na gymnáziu?

21. 10. 11

Nelze pochybovat o tom, že budova dobříšského gymnázia má již nejlepší léta za sebou. Nejen učitelé a žáci, ale i náhodní kolemjdoucí si určitě povšimli, že se zub času už dávno zakousl do fasády a ani stav oken a střechy nelze označit za uspokojivý. Do školy zatéká a rovněž inženýrské sítě dávají o sobě vědět stále častějšími haváriemi. K tomu se připojili i vandalové, kteří budovu "zkrášlili" svými artefakty a nedávno zřejmě dali o sobě vědět i vzplanutím kontejneru na odpadky.

Vedení školy tuto tíživou realitu vnímá a dlouhodobě se snažilo u zřizovatele, kterým je Středočeský kraj, zjednat nápravu. Po mnoha neúspěšných žádostech se zdá, že jsme konečně dosáhli kýženého bodu obratu. Zastupitelstvo kraje totiž v červnu schválilo škole investiční záměr ve výši přes 20 mil. Kč, otevírající cestu k zásadní rekonstrukci školní budovy. Ta by měla vést k výměně střešních konstrukcí, opravě a zateplení pláště, výměně oken, rozvodů vody, sanitní techniky a systému vytápění. V současné době kraj připravuje vyhlášení výběrového řízení na veřejnou zakázku a škola zažádala o vydání stavebního povolení.

Přečíst celý článek


Bad Marienberg 2011 (obsahuje video)

20. 10. 11

gruppenfoto

Náš projekt začal dne 18.9.2011 odjezdem v 7 hodin ráno z hlavního nádraží v Praze. Postupně se zde scházeli studenti z České a Slovenské republiky a jeli jsme společně autobusem do Bad Marienbergu, přesněji řečeno do Domu Evropy. Hlavním tématem našeho projektu byla Evropská unie a její rozšíření. Semináře se zúčastnilo celkem 59 studentů z pěti zemí - z Česka, Slovenska, Polska, Německa a Francie.

V pondělí dopoledne jsme se s ostatními studenty seznamovali formou různých her, odpoledne jsme se dozvěděli, co to je “dead dropping“ a následně jsme si ho i vyzkoušeli, čímž jsme poznali téměř každé zákoutí Bad Marienbergu. Večer byl na programu country market - studenti zde představili svoji zemi formou prezentace a ochutnávkou typických jídel nebo pití. V úterý jsme vyslechli zajímavou přednášku o bloggeringu, odpoledne jsme se rozdělili do skupin, ve kterých jsme pracovali ve workshopech a zpracovávali hlavní téma našeho projektu. Ve středu jsme měli přednášku od pana Willema Noëho, člena Evropské komise, a mohli jsme se ho osobně zeptat na vše, co nás zajímalo ohledně Evropské unie. Ve čtvrtek jsme navštívili významné německé město Kolín a odpoledne jsme jeli do Bonnu. Zde jsme se dozvěděli řadu zajímavých věcí o studiu a práci v zahraničí.

Přečíst celý článek


Antonín Bajaja

18. 10. 11

Antonín Bajaja, český spisovatel a držitel ceny Magnesia Litera, přijel 7. října na Gymnázium Karla Čapka, aby představil svoji tvorbu studentům našeho gymnázia. Antonín Bajaja je autorem, kritiky velmi uznávaných, titulů Zvlčení (Magnesia Litera  2004) a Na krásné modré Dřevnici (Státní cena za literaturu  2010). Autor si pro studenty připravil hodinový průřez své tvorby proložený vzpomínkami z dětství a událostmi, které jeho tvorbu ovlivnily. Studenti si také poslechli autorské čtení některých fejetonů Antonína Bajaji. Autor též přečetl ukázku z knihy Na krásné modré Dřevnici, knihy složené z dopisů adresované autorově sestře. Autor poukázal paralelu se svým oblíbeným filmem Amarcord a právě touto knihou.

Díky tomuto „posezení“ se spisovatelem jsme mohli nahlédnout na literaturu autorovýma očima a lépe tak pochopit obsah jeho knih. Setkání s autorem bylo příjemné a věříme, že obě strany si dopoledne velmi užily.

Přečíst celý článek


David Rath navštívil Gymnázium Karla Čapka v Dobříši

17. 10. 11

Studenti maturitních ročníků dobříšského gymnázia se ve čtvrtek 13. října 2011 setkali s MUDr. Davidem Rathem, hejtmanem Středočeského kraje. Cílem jeho návštěvy byla beseda se studenty. Hovořilo se především o demokracii, o jejím vzniku a formách.

Beseda byla zpestřena otázkami MUDr. Ratha - za správnou odpověď obdrželi studenti tričko. A protože správných odpovědí bylo víc než dost, trička létala třídou jedno za druhým. David Rath také odpovídal na otázky studentů, které se týkaly stavu našeho zdravotnictví. Diskutovalo se např. o nedostatku stomatologů v naší republice. Část besedy byla věnována otázce uplatnění vysokoškolských absolventů v praxi.

V neposlední řadě se pan hejtman seznámil se špatným stavem školní budovy našeho gymnázia. Setkání se vydařilo, bylo zajímavé, poučné i zábavné.

Studenti Gymnázia K.Čapka v Dobříši


Návštěva hejtmana Středočeského kraje

15. 10. 11

Ve čtvrtek 13. října zavítal na naši školu nejvyšší představitel zřizovatele - hejtman David Rath. Součástí návštěvy byla hodinová beseda s žáky posledního ročníku čtyřletého i osmiletého gymnázia na téma Politika, zastupitelská demokracie, volba povolání. Podrobnosti připravujeme, prozatím si můžete prohlédnout fotografie v galerii.

Po ministru školství Josefu Dobešovi se jedná v krátkém období o druhou návštěvu vrcholného politika na Gymnáziu Karla Čapka.


Hoher Nock, 1963m, NP Kalkalpen, Rakousko.

12. 9. 11

[10.-11.9.2011] První túrou pořádanou nově vzniklým TURISTICKÝM ODDÍLEM ŠKOLNÍHO SPORTOVNÍHO KLUBU při GD byl výstup na nejvyšší horu v NP Vápencové Alpy. Víkendové akce se zúčastnili Eva Hnízdilová, Jan Chovaneček, Kateřina Ferencová, Tamara Micková a Václav Svoboda.

Národní park byl vyhlášen v roce 1997 a rozkládá se na více než 20 000 hektarech spolkové země Horní Rakousko. Geologicky spadá pod Severní vápencové Alpy a nalezneme zde dvě pohoří. Reichraminger Hintergebirge, známé svými divokými lesy a hlubokými kaňony a Sengsengebirge - 20 km dlouhý masiv s nejvyšší horou Hohe Nock (1963m). Unikátnost parku není v jeho nádherných vápencových štítech, ale v hlubokých lesích, které jsou domovem mnoha ohrožených zvířat a rostlin. 4/5 území Kalkalpen jsou tvořeny divokými lesy, které jsou ponechány v původní nenarušené podobě. Smrkové, modřínové, ale hlavně bukové lesy jsou zdrojem přírodních obnovitelných zdrojů a domovem stovek druhů zvířat a rostlin. K nejvzácnějším patří například medvěd hnědý, rys, černá zmije nebo zlatý orel, který se stal symbolem celé oblasti. Kromě lesů najdete v národním parku Kalkalpen hluboká údolí, mnoho jeskyní i rozsáhlých rašelinišť.

Přečíst celý článek


Natura adriatica

9. 9. 11

Letošní výtvarný projekt „ Scuola Pittura“ byl zaměřen mimo jiné i na poznávání středomořské přírody. Studenti oktávy a 4. ročníku se ve svých výtvarných technikách a keramice věnovali také této tématice. Tvorbě předcházelo seznámení se s dřevinami a bylinami na pobřeží a v zahradách a parcích navštívených měst. Studenti též měli možnost poznat některé druhy bezobratlých živočichů (korálnatců,korýšů, měkkýšů), popř. jejich schránek.

Tradičně byly zařazeny výtvarně poznávací výjezdy do Padovy, Ravenny, Florencie, San Gimignana a Benátek. Zasvěcený a názorný výklad paní profesorky Anny Vančátové obohatil vědomosti i těch studentů, kteří na gymnáziu absolvovali hudební výchovu a jistě je motivoval k opětovné návštěvě památek Itálie. Studenti poznávali malířská , sochařská a architektonická díla rané i pozdní renesance a též techniku raně křesťanské mozaiky.

Přečíst celý článek


Výtvarný projekt v Itálii

8. 9. 11

V pátek 26.8.2011 jsme se vypravili na poslední společný výlet, a to do Itálie. Celý pobyt byl nabitý nejen uměleckými aktivitami (tvorba masek, sochy a mozaiky z písku, kresby, keramika), ale i zábavou a relaxací (návštěva zábavného parku Mirabilandia, koupání a sportování na pláži).

Měli jsme jedinečnou možnost pokochat se krásami a architekturou významných historických italských měst, jako jsou Padova, Ravenna, Florencie, St. Gimignano a Benátky. Zájemci o biologii se mohli zúčastnit kurzu paní profesorky Hlásné a mořské fauně a floře.

Ze zájezdu jsme se všichni vraceli nadšeni. Zvlášť poslední plavba po Grand Canalu v Benátkách při zapadajícím slunci v nás vyvolávala krásné a romantické pocity a byla to taková hezká tečka za celým pobytem v Itálii.

Přečíst celý článek


Venku s Wenku aneb Lužickými jezery na in-line bruslích

7. 9. 11

Letošní prázdniny nabídl ŠSK při Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši studentům novinku. Ve spolupráci s Agenturou Wenku jsme uspořádali výlet do Německa, kde nedaleko Drážďan je in-linový ráj.

Bydleli jsme ve stanech na břehu jezera Geierswalder s velkou pláží, kde bylo možné zapůjčit si vybavení pro různé vodní sporty. Rekultivací zpustošené krajiny po hnědouhelné těžbě vzniklo 21 umělých jezer propojených kanály, jejichž dopuštění a celkové dokončení díla bude v roce 2015. V okolí Lužických jezer vede „ nekonečné množství in-line stezek s hladkých asfaltem o šířce 2,5 metru. Jednotlivé trasy jsou pečlivě vyznačeny v mapě.

Přečíst celý článek


Sexta Video

31. 7. 11

Miroslav Olič

14. 7. 11

středoškolský profesor a ředitel gymnázia v.v.
Zbraslav, 14. února 1923 - Dobříš, 22. dubna 2011

Jeho vztah k mladým lidem byl bezesporu formován skautským hnutím, učitelskou dráhu nastoupil za války na Křivoklátsku, pak v Příbrami, Novém Kníně a v letech 1953 - 1998 s krátkou přestávkou působil na Dobříši. Zde se také mezi roky 1966 - 1984 stal ředitelem gymnázia.

V tomto období vzniklo úžasné prostředí a tradice, z kterých gymnázium žije dodnes. Ředitel nestraník vytvořil přátelské ovzduší mezi pedagogy, odstranil přehrady mezi učiteli a studenty. Tolerance, demokratičnost, pochopení a smysl pro humor, vysoká vědomostní úroveň i relativní politický klid, to vše v harmonickém celku se staly duchem školy.

Pan Miroslav Olič zůstane s celou svou renesanční vědomostní šířkou i myšlenkovou hloubkou křesťanského filosofa navždy ve všech srdcích

Vzpomínky bývalých žáků a kolegů z Gymnázia Karla Čapka


Beseda s Janem Svěrákem

27. 6. 11

22.6.2011 se v KD Dobříš uskutečnilo promítání filmu Jízda (1994) za velmi ochotné účasti Jana Svěráka. Tento film je v naší zemi dosud nejlevnějším celovečerním filmem, ale byl a je velmi úspěšný jak u diváků, tak u kritiků, např. v Karlových Varech obdržel hlavní cenu Křišťálový glóbus. Po promítání následovala velmi zajímavá a spontánní beseda s panem režisérem a udělení ceny za nejzajímavější dotaz (postavičku Kukyho obdržela Mája Straková). Mimochodem, nejvyšší ocenění filmařů, Oskara, kterou obdrželi Svěráci za Kolju, prý z police shodila kočka. Má promáčklou hlavu a je celý ohnutý. Proto ho prý p. Svěrák nepřivezl, nebylo by to důstojné.

Jan Chovaneček


Historická exkurze Náprstkovo muzeum, 3.ročník, 31.5.2011

8. 6. 11

V rámci hlubšího poznání českých dějin druhé poloviny 19. století jsme navštívili dům jedné z nejčinorodějších osobností veřejného života té doby, Vojty Náprstka. Čekala nás prohlídka expozic s odborným výkladem: Austrálie a Oceánie, americké kultury, výstava egyptských mumií a ukázka chovu bource morušového. Cestu z Anděla na Betlémské náměstí jsme absolvovali pěšky, zastavili jsme se u míst, která jsou spjata zvláště s moderní historií (Tank č.23, Památník obětem komunismu, Lennonova zeď).

Jan Chovaneček


Tabla maturitních ročníků

27. 5. 11

Exkluzivně přinášíme tablo 4. ročníku a oktávy


Video z besedy s Václavem a Vojtou Kotkem

6. 5. 11

Kamera: Matěj Melnar, Jan Musil; střih a režie: Jan Musil


Česká televize natáčela na Dobříši dva díly pořadu Tykadlo

4. 5. 11

V dubnu na naší škole natáčela Česká televize dva díly Tykadla. Jedná se dětský o diskusní pořad, ve kterém se žáci vybrané školy rozebírají určité téma. V prvním dílu moderátorka Míša Maurerová s několika žáky z sekundy, tercie a kvarty diskutovala na téma nebezpečná povolání. Hostem byl bývalý zahraniční zpravodaj ČT v Rusku Josef Pazderka. Záznam pořadu vysílaného na ČT1 naleznete v iVysílání ČT.


Druhý díl Tykadla proti sobě postavil knihy a televizi. Společně s našimi žáky nad tématem diskutoval herec Filip Cíl. Záznam pořadu je také umístěn v iVysílání ČT. Součástí obou dílů je anketa s vyučujícími naší školy.


Benefiční představení Divadla Járy Cimrmana

3. 5. 11

Úžasný večer proběhl poslední dubnovou sobotu v příbramském Divadle Antonína Dvořáka, ve kterém Gymnázium Karla Čapka Dobříš uspořádalo benefiční představení. Na akci vystoupily dva herecké soubory.

Herecký soubor složený ze žáků dobříšského gymnázia, uvedl vyšperkovanou scénku V chaloupky stínu. Ta sice není moc výchovná, ale díky vynikajícímu provedení sklidila bouřlivý potlesk zaplněného sálu. Žáci scénku zahráli jako předskokani známého souboru Divadla Járy Cimrmana. „Cimrmani v zákulisí vystoupení mladých nadějí chválili“, uvedl před zaplněným sálem moderátor večera, pan Vladimír Kroc.

Přečíst celý článek


Archeopark Prášily, NP Šumava

2. 5. 11

Jak vlastně žili Keltové? To studenti mohli poznat na historické exkurzi v krásném prostředí šumavských Prášil. Cílem tohoto centra je teoreticky i prakticky přiblížit některé aspekty života Keltů - vyzkoušeli jsme si například mletí mouky, pečení placek, rozdělávání ohně, ražbu mince, sekání dřeva keltskou sekerou, teorii výroby keramiky, bronzu a železa, souboj dřevěnými meči a střelbu z luku. Na závěr nás čekal ještě kvíz a po cestě domů prohlídka místa, kde vzniká Otava: na soutoku Křemelné a Vydry. Zájem o Kelty v našich končinách neutuchá, zvláště poté, co se testy DNA prokázalo, že jsou skutečně našimi důležitými předky.


Miroslav Olič

26. 4. 11

středoškolský profesor a ředitel gymnázia v.v.
Zbraslav, 14. února 1923 - Dobříš, 22. dubna 2011

S hlubokým zármutkem oznamujeme všem přátelům a známým, že nás navždy opustil vážený a všemi milovaný profesor Gymnázia Karla Čapka v Dobříši pan Miroslav Olič. Jeho vztah k mladým lidem byl bezesporu formován skautským hnutím, učitelskou dráhu nastoupil za války na Křivoklátsku, pak v Příbrami, Novém Kníně a v letech 1953 - 1998 s krátkou přestávkou působil na Dobříši. Zde se také mezi roky 1966 - 1984 stal ředitelem gymnázia.

V tomto období vzniklo úžasné prostředí a tradice, z kterých gymnázium žije dodnes. Ředitel nestraník vytvořil přátelské ovzduší mezi pedagogy, odstranil přehrady mezi učiteli a studenty. Tolerance, demokratičnost, pochopení a smysl pro humor, vysoká vědomostní úroveň i relativní politický klid, to vše v harmonickém celku se stalo duchem školy.

Pan Miroslav Olič zůstane s celou svou renesanční vědomostní šířkou i myšlenkovou hloubkou křesťanského filosofa navždy v našich srdcích

Pedagogický sbor Gymnázia Karla Čapka, Dobříš


Úžasný svět

25. 4. 11

Ve čtvrtek 14. dubna vystoupila Štěpánka Máchová v pořadu Českého rozhlasu Úžasný svět. Záznam si můžete poslechnout v archivu ČRo (rozhovor začíná v čase 5:15).


Sbírka pro Japonsko

14. 4. 11

Žáci tercie uspořádali na naší škole finanční sbírku pro zemětřesením postižené Japonsko. Celkem se jim podařilo nashromáždit 5 000 Kč. Získané prostředkybyly odeslány  na konto humanitární organizace ADRA.



Výsledky v matematických soutěžích

14. 4. 11

Naši žáci dosáhli několika úspěchů v okresních kolech matematických soutěžích :

Pythagoriáda, 7. ročníky

  1. Brajerová Iveta, Gymnázium Karla Čapka, Dobříš, 12 bodů
  2. Havlišta Ondřej, Gymnázium Příbram VII, 11 bodů
  3. Rataj Jan, Gymnázium a SOŠE Sedlčany, 10 bodů
Iveta Brajerová postoupila do krajského kola, ve kterém obsadila 24. místo.

Pythagoriáda, 6. ročníky
  1. Jeníček Jan, Gymnázium Příbram VII, 10,5 bodu
  2. Strnad Martin, Gymnázium Karla Čapka, Dobříš, 10 bodů
    Suchopár Vojtěch Gymnázium Karla Čapka, Dobříš, 10 bodů

    Ježková Blanka, Gymnázium a SOŠE Sedlčany, 10 bodů
    Konvalinka Matěj, Gymnázium a SOŠE Sedlčany, 10 bod
Matematická olympiáda, 7. ročníky
  1. Šrámková Andrea, Gymnázium K.Čapka Dobříš, 17 bodů
  2. Rotter Martin, Gymnázium, Příbram VII, 16 bodů
  3. Polák Martin, ZŠ Pod Sv. Horou, Příbram, 15,5 bodu
  4. Panáková Barbora, Gymnázium, Příbram VII, 15 bodů
  5. Kuchař Tomáš, ZŠ Příbram II, Jiráskovy sady 14 bodů
  6. Brajerová Iveta, Gymnázium K.Čapka Dobříš, 13 bodů
Matematická olympiáda, 6. ročníky
  1. - 2. Fürst Jan, Gymnázium K.Čapka Dobříš, 18 bodů
    Suchopár Vojtěch, Gymnázium K.Čapka Dobříš, 18 bodů
Matematický klokan

V kategorii Benjamín se Vojtěch Suchopár z primy umístil se ziskem 99 bodů na druhém místě mezi 900 účastníky z celého okresu Příbram.

Všem umístěným i úšpěšným řešitelům gratulujeme



V dějepise jsme první v kraji

12. 4. 11

V krajském kole dějepisné olympiády zvítězila v konkurenci 40 žáků 8. a 9. tříd (a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií) naše žačka Nina Syručková z kvarty. Po prvním místě v kole okresním deklasovala konkurenci i v kole krajském a získala právo účasti v celostátním soustředení. K tomuto vynikajícímu výsledku gratulujeme.

Výsledky krajského kola Dějepisné olympiády, 4. dubna 2011, 12. ZŠ Kladno:
  1. místo Nina Syručková, Gymnázium Dobříš, 95 bodů
  2. místo Lenka Kodrlová, Gymnázium Mělník, 93 bodů
  3. místo Michal Beneš, 5. ZŠ Kladno, 92 bodů

Divadlo Járy Cimrmana zahraje benefiční představení

12. 4. 11

Příbram - V sobotu 30. dubna zahraje Divadlo Járy Cimrmana unikátní a mimořádné benefiční představení České nebe ve prospěch Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. Budova školy totiž chátrá a její rekonstrukce už nesnese odkladu. Pedagogický sbor a studenti spolu s rodiči se rozhodli vzít osud do vlastních rukou, nespoléhat se na zřizovatele a získat finanční prostředky svépomocí. Oslovili proto nejpopulárnější divadelní soubor u nás.

„Důvodů pro tuto výpomoc bylo víc" můj celoživotní obdiv ke Karlu Čapkovi a také to, že mnozí z nás mají k tomuto kraji osobní vztah,“ vysvětluje principál Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák. „Ostatně snad mohu prozradit, že budova, která se stala předlohou pro onu liptákovskou, kde dr. Evžen Hedvábný učinil svůj epochální objev pozůstalosti dosud neznámého génia, se nachází nedaleko a váže se k rodinné historii mojí manželky….“ naznačuje Zdeněk Svěrák.

Přečíst celý článek


Starý mobil také jako vstupenka na koncert

31. 3. 11

[zdroj: Příbramský deník, 31. března 2011]
Dobříš - Leží vám doma starý a nepoužitelný telefon? Nevíte, jak s ním naložit? Odneste ho do městské knihovny v Dobříši, do místní kavárny Velbloud nebo ke vchodu do budovy dobříšského gymnázia.

Do konce června jsou na těchto místech sběrné kontejnery. Studenti totiž rozjíždějí pilotní etapu sběru starých mobilních telefonů v Dobříši a okolí.

Projekt organizuje jeden z velkých telefonních operátorů a dobříšské gymnázium si vybral jako jednu z pěti škol v republice. Je na studentech gymnázia najít tu nejlepší cestu sběru nepoužívaných mobilů. Studenti se snaží nejen vybrat co nejvíce mobilů, ale hlavně dostat do povědomí lidí, že se součástky ze starých mobilních telefonů dají opětovně použít.

Přečíst celý článek


Reportáž ČT: Žákům se uleví

29. 3. 11

[zdroj: www.ct24.cz, 29. března 2011]
Praha - Místo těžkých školních tašek, plných sešitů a učebnic bude pouze malý přenosný počítač. Tak by měla vypadat škola už zanedlouho. Čím dál více učitelů už teď začíná používat při vyučování i elektronické učebnice. Žáci s nimi budou moci nově pracovat i doma, stačí si je stáhnout z internetu. Interaktivní učebnice jsou elektronickou podobou tištěných učebnic. Proti klasickým učebnicím mají velkou výhodu: text je doplněn zvukovými záznamy, obrázky, animacemi a pomocí odkazů provázán s internetem. Výuka se tak stává pro žáky zábavnější a pro žáky atraktivnější.

Reportáž:
Události ČT
[zdroj: Česká televize, Události, 29. března 2011]

Přečíst celý článek


Polská mise

28. 3. 11

[Osvětim, Krakov 25. - 26. března 2011].
Hlavním cílem naší historické exkurze do Polska byla návštěva největšího nacistického koncentračního tábora Osvětim-Březinka (Auschwitz-Birkenau) a představení Polska jako země historicky, jazykově i kulturně blízké té naší.

Z Dobříše jsme odjížděli ve 4 hodiny ráno, po osmé hodině jsme v autobuse začali sledovat film Schindlerův seznam, prvním bodem naší exkurze byla Osvětim. Roku 1942 zde bylo zahájeno masové vyvražďování, běžící denně po tisících obětí. V táboře se nacházely 4 plynové komory s krematorii. Denně bylo možné zavraždit a spálit až 10 000 lidí. V táboře byli vražděni nejen Židé, ale prakticky všechny národnosti okupované Evropy. Tábor se stal místem působení neblaze proslulých lékařů SS, zejména Josefa Mengeleho.

Přečíst celý článek


Cimrmani zahrají zdarma kvůli dobříšskému gymnáziu

25. 3. 11

[Příbramský deník, 25. března 2011]
V dubnu vystoupí na prknech příbramského divadla slavný soubor Divadla Járy Cimrmana, a to dokonce dvakrát. V pondělí 18. dubna soubor odehraje Vraždu v salónním coupé. Vstupenky je možné koupit 1. dubna od 16 hodin v pokladně divadla.

Na tom by nebylo nic neobvyklého. Zajímavou zprávou ale je, že při druhém plánovaném představení se herci vzdávají nároku na honorář, aby pomohli dobříšskému gymnáziu. Znamená to tedy, že v sobotu 30. dubna „Cimrmani“ v Příbrami vystoupí v rámci Benefice Járy pro Karla.

České nebe„Díky nesmírné ochotě a vstřícnosti „Cimrmanů“ proběhne v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami benefiční představení na podporu Gymnázia Karla Čapka v Dobříši,“ oznámil Daniel Hošek z dobříšského gymnázia.

Přečíst celý článek


Stříbro pro Vláďu Špínu

24. 3. 11

V okresním kole olympiády z českého jazyka obsadil Vladimír Špína (2. ročník) hezké druhé místo a postupuje do krajského kola. Kamila Brajerová (sexta) skončila na 4. - 5. místě s malou bodovou ztrátou na vítěze. Úspěšným soutěžícím blahopřejeme a Vláďovi přejeme hodně štěstí v krajském kole.


Soutěž Městské knihovny Dobříš

19. 3. 11

Alan Clareboets z tercie se stal vítězem výtvarné části soutěže Znáš dobříšský zámek? Vytvořil nápaditý komiks, který porotu velmi zaujal. První místo bylo náležitě oceněno a Alan se může těšit na vyhlídkový let letadlem.


Spisovatelka Iva Procházková zavítala na Dobříš

18. 3. 11

Studenti 3. ročníku a sexty měli tu výsadu, že se ve čtvrtek 10. 3. 2011 zúčastnili besedy se známou českou spisovatelkou Ivou Procházkovou. Dcera spisovatele Jana Procházky, mimo jiné autora scénářů Kočár do Vídně (spolu s režisérem Karlem Kachyňou) nebo Páni kluci, nám představila svoji tvorbu určenou především pro děti a mládež. Během dvouhodinového setkání nám blíže představila zejména knihu Nazí (2009), která získala cenu Magnesia Litera za rok 2010 v kategorii knih pro děti a mládež. Autorka si tak zopakovala úspěch, který poprvé slavila s knihou Myši patří do nebe (2006), kdy vyhrála Literu ve stejné kategorii za rok 2007.

Během besedy jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o osobním životě autorky, o její emigraci v Německu, o tom, kde nacházela inspiraci pro své knihy a také, že pro spisovatelku se statusem politicky nepohodlná byla publikace knih, byť pro ty nejmenší, prakticky nemožná. Čtené ukázky z díla Nazí díky zvučnému hlasu paní spisovatelky zaujaly i chronické nečtenáře a některé snad přiměly i k přečtení knihy.

Přečíst celý článek


Benefice Járy pro Karla

17. 3. 11

Srdečně zveme všechny žáky, učitele, rodiče, přátele školy, milovníky českého génia Járy Cimrmana i širokou veřejnost na Benefiční představení Divadla Járy Cimrmana. Benefice proběhne 30. 4. 2011 v Divadle Antonína Dvořáka Příbram. Veškerý výtěžek bude věnován Gymnáziu Karla Čapka.

Chcete propagovat svoji společnost na benefici. Nabízíme sponzoring benefice se slavnostním předáním finančního či hmotného daru během programu.

Dopis rodičům našich žáků, dopis sponzorům.


Stránky školy součástí fondu Národní knihovny

14. 3. 11

Webové stránky naší školy - www.gymkc.cz - jsou od března 2011 součástí WebArchivu Národní knihovny ČR. WebArchiv slouží Národní knihovně k uchování významných internetových zdrojů. Máme tu čest být vůbec první střední školou v České republice, která se připojila k tomuto projektu. Tím se stáváme součástí historie Internetu a budoucí generace budou moci právě na našem webu sledovat, jak vypadaly střední školy na počátku 21. století.


Dobříšské malé granty

8. 3. 11

Na základě podnětu naší školy vyhlásilo Město Dobříš vlastní rozvojový program Dobříšské malé granty. Žáci dobříšských škol mohli v lednu podat žádost o příspěvek na svůj projekt, který je svázán s naším regionem. 

Projekty představilo ve středu 23. února několik týmů z Gymnázia Karla Čapka. Před hodnotící komisí se postupně prezentovali: 

  • Vít Eberle, Filip Pluhař: Park od jara do zimy
  • Anita Andelová: Editujeme realitu
  • Kristýna Slívková, Tereza Krákorová, Sára Kamberská: Street dance
  • Kateřina Kudláčová, Lenka Slavíková, Jan Petrák, Klára Konířová: Udělejte krok vpřed
  • Magdaléna Pogranová: Po stopách holocaustu
  • Tamara Micková: Práce na farmě

Nyní tvůrci své projekty postupně doplňují podle požadavků hodnotící komise. Pokud se svými představami uspějí v dalším hodnotícím kole, přispěje Město Dobříš na realizaci projektů z dotace, kterou získalo díky vítězství v soutěži Obec přátelská rodině 2010.

Přečíst celý článek


Opět první místo, tentokrát v olympiádě z anglického jazyka

27. 2. 11

Ve středu 24. února proběhlo v Příbrami okresní kolo olympiády v anglickém jazyce. Naší školu zastupovali dva žáci - Ondřej Ferra z primy v kategorii IB (6. a 7. třídy) a Aneta Czerneková z kvarty v kategorii IIB (8. a 9. třídy).

Po písemné práci se oba naši zástupci umístili na prvním místě ve svých kategoriích. Po ústní části skončila Aneta Czerneková na druhém místě a Ondřej Ferra s absolutní převahou na prvním místě. Oběma blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci našeho ústavu.


Josef Dobeš na cestách: Gymnázium v Dobříši

27. 2. 11

[zdroj: webové stránky ministra školství, MŠMT]
Gymnázium Karla Čapka v Dobříši se stalo místem další z pravidelných návštěv ministra Josefa Dobeše po školách celé ČR. Žáky a pedagogy zajímala samozřejmě nejvíc nová maturita.

Ministr odpovídal například na dotazy ohledně pracovních listů z českého jazyka a literatury, které se neplánovaně dostaly na veřejnost. Potvrdil si při tom skutečnost, že většina učitelů neplánuje tyto CERMATem poskytnuté listy použít pro ostrou verzi maturity a chápe je jako podklady pro přípravu vlastních materiálů.

Přečíst celý článek


Jistě, pane ministře

24. 2. 11

Ve čtvrtek 24. února na Gymnázium Karla Čapka zavítal ministr školství Josef Dobeš. Součástí programu této vzácné návštěvy byly i dvě besedy - první s učiteli a druhá s žáky školy.

Nejvíce dotazů od členů učitelského sboru směřovalo k procesním otázkám státní maturity, náročnosti její přípravy a úrovně její obtížnosti pro žáky gymnázií. Dále se diskutovalo o současném stavu českého školství, přijímacím řízení na střední školy či o prospěšnosti osmiletých gymnázií.

Žáky posledních dvou ročníků spíše zajímalo budoucí uplatnění po úspěšném absolvování maturitní zkoušky, například uznávání výsledků maturity při přijímacích zkouškách na VŠ či při studiu v zahraničí. Ministr jim osvětlil i úskalí současné podoby státní maturity, její potřebnost pro posouzení kvality školy a plánovanou podobu „zkoušky dospělosti“.


Úspěch v okresním kole olympiády v německém jazyce

14. 2. 11

V okresním kole olympiády v německém jazyce získal 1. místo žák sexty našeho gymnázia Jiří Homolka. Gratulujeme a přejeme hodně štěstí v krajském kole.

Datum: 9. 2. 2011
Kategorie: III A

1. Jiří Homolka (Gymnázium Karla Čapka, Dobříš) - 41 b
2. Jana Gorylová (Gymnázium Příbram) - 40 b
3. Veronika Kohanová (SPŠ Příbram) - 35 b


První místo v dějepisné olympiádě

5. 2. 11

V okresním kole dějepisné olympiády zvítězila v konkurenci 228 žáků 8. a 9. tříd (a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií) naše žačka Nina Syručková z kvarty. Tímto umístěním získala právo účastnit se krajského kola. Gratulujeme.

Výsledková listina

  Pořadí
Příjmení a jméno Škola
 Počet bodů
 1. Syručková Nina Gymnázium Karla Čapka, Dobříš 75
 2. Hodíková Jana
1. ZŠ Sedlčany 68
 3. Řezáčová Jana ZŠ J.J.Ryby, Rožmitál 61
  4.-5. Plavec Patrik Gymnázium Příbram, Legionářů 402 59
  Červenka Filip Gymnázium a SOŠE Sedlčany 59
 

Malé granty - závěrečná zpráva

3. 2. 11

Gymnázium je všeobecně zaměřené a má 12 tříd – 1 osmiletý cyklus a jeden čtyřletý. Navštěvuje ho celkem 355 žáků.

Vyhlášení programu Malé granty proběhlo při příležitosti tradiční předvánoční akademie 18.12. 2009 v místní sokolovně před zraky celé školy i některých přítomných rodičů. Zapojil se skoro celý učitelský sbor a studentům byla představena myšlenka toho, že i oni si mohou splnit svoje sny prostřednictvím svých nápadů.

Grantové řízení bylo vyhlášeno na čtvrtek 4.2. 2010. Do této doby mohli všichni studenti předkládat vyplněné projektové žádosti o přidělení finančních prostředků na jejich dané nápady. Dne 3.2. proběhla uzávěrka přihlášek a den poté žadatelé představili ve svých presentacích výběrové desetičlenné komisi své nápady.

Přečíst celý článek


Matematické soustředění, Cholín

2. 2. 11

Ve dnech 21.-23. ledna 2011 proběhlo v Hořovické chatě na Cholíně matematické soustředění studentů dobříšského Gymnázia Karla Čapka. Odvahu k účasti našlo devět studentů 4. ročníku a oktávy (pro jistotu nebudou jmenováni).

Vše začalo hromadným odjezdem v pátek 21. ledna v 15 hodin od budovy školy. Po přesunu, ubytování, úpravě „posluchárny“ a zhodnocení bábovek začala hlavní (a jediná) část programu – počítat až do úplného vyčerpání. V pátek se končilo po půlnoci, v sobotu jsme začali v devět. Odpolední hodinová procházka byla jen zbytečně promarněným časem. K odreagování po večeři měly sloužit dvě matematické hry – netradiční pexeso a Neposední funkcionáři. Noční maraton výpočtů skončil kolem půl jedné a nový den byl přivítán Aktivitami, které někteří účastníci protáhli tak, že nebyli schopni v neděli v devět hodin začít listovat tabulkami.

Dvoudenní výpočetní nadšení skončilo ve čtyři odpoledne. Je na místě poděkovat paní Aleně Campodonico Trollerové za péči a vynikající jídlo. Poděkování patří i všem sponzorům, zvláště pak těm, kteří nás zásobili chutnými vypečeninami. Příště se v Cholíně (snad) sejdeme 20.-22. dubna 2011.

Důkazy o průběhu najdete ve fotogalerii (připravujeme).


Výročí přistání Járy Cirmmana

29. 1. 11


Dobříšská honorace se fotografuje před letounem Včela 1. Prototyp sestrojil český konstruktér a vynálezce Jára Cimrman pro fotografování migrace včel při opylování polností knížete Colloredo-Mansfelda. Plány letounu odeslal Cimrman roku 1913 ke konzultaci svému příteli Reinholdu Platzovi. Z důvodu své šetrnosti neodeslal zásilku doporučeně a více ji nesledoval. Platz podle těchto schémat sestrojil letoun Fokker DR7, jeden z nejlepších německých stíhacích letounů první světové války. Cimrman je na fotografii zachycen s tehdy jednadvacetiletým Karlem Čapkem při debatě u směrového kormidla letounu. Bohužel dvojici na snímku zakrývá svým pláštěm hoteliér František Heinz.

Fotografie byla pořízena 30. dubna 1911 v místech, kde bylo později postaveno dobříšské gymnázium.



Zahajovací konference projektu FOCUS Den za dnem

2. 1. 11

22.11. 2010 pondělí

Bez komplikací jsme po 12:00 přiletěli do Istanbulu. Měl nás čekat odvoz do hotelu, ale nikdo se k nám nehlásil, jen taxikáři, kteří si chtěli vydělat. Po několika urgencích Vance přijela dodávka a náš výlet po Istanbulu mohl začít. Hotel se nacházel přímo v historickém centru města s výhledem jak na Modrou mešitu tak na Hagiu Sofiu. Ochutnali jsme první typickou tureckou kávu podávanou v neuvěřitelně malých hrnečcích a mohli jsme vyrazit objevovat pro nás neznámý svět. Jako první jsme navštívili palácový komplex Topkapi, bývalé sídlo sultána. Nyní se zde nachází muzeum s klenotnicí a harémem. Poté jsme si ve spěchu prohlédli Modrou mešitu (jedna z nejvýznamnějších mešit v Turecku), blížil se totiž čas večerní modlitby, kdy dovnitř mohou jen muslimové.

Přečíst celý článek