Kronika


Planetarium a terakotová armáda

18. 12. 14

Dne 15. 12. 2014 jsme byli se třídou na exkurzi v Praze v Planetáriu. Ve foye nám byly k dispozici různé přístroje. Mohli jsme si třeba zkusit, jak by byla těžká plechovka coca cola na různých planetách. Mohli jsme si vyzkoušet skládání barevného spektra ze základních barev a další zajímavé pokusy. Mně se nejvíce líbila simulace černé díry. Poslali jsme do ní malý míček a ten rotoval po obvodu černé díry, až do ní spadl. Zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby černá díra spolkla mě.

Ve velkém sálu jsme pak sledovali dokument Pohyby planet. Nad hlavami se nám mihala souhvězdí Velké a Malé medvědice nebo Jižní kříž. Připomněli jsme si také, že střídání ročních období je způsobeno nakloněním zemské osy.

Nela Zajícová, prima

Přečíst celý článek


Erasmus+ Youth Exchange v Maroku (4. - 19. 2. 2015)

11. 12. 14

Drážďanská nezisková organizace Omse připravila další pokračování úspěšného rozvojového projektu v oblasti Agdz v jižním Maroku. V letošním roce je většina nákladů hrazena z fondu Erasmus+. Jedná se o výměnu mládeže z Německa, České republiky a místních marockých studentů. Hlavním bodem programu je výsadba stromů v oblasti, která je postižena desertifikací, doprovodným programem je kulturní výměna. Počet účastníků je 14 z každé země.

Více informací o výměně


PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ - měsíc filmu na školách

24. 11. 14

V letošním školním roce se naše škola zapojila do projektu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni a konkrétně do akce měsíc filmu na školách v rámci Příběhů bezpráví. Letošním tématem bylo 25. výročí Sametové revoluce.

Na naší škole se promítání dokumentu spojené s besedou s pamětníky konalo dne 19. 11. 2014 a bylo určeno pro studenty septimy, 3. ročníku a další zájemce. Pamětnice byly pozvány dvě - paní Ing. Jitka Pogranová a paní Mgr. Jana Zajícová, obě jsou spjaté s naším gymnáziem, jelikož zde studují jejich děti. Významným hostem besedy byl pan Karel Strachota, ředitel vzdělávacího projektu Jeden svět na školách a také režisér promítaného dokumentu. Sešli jsme se přesně ve 14:00 v učebně 2A. Na začátku jsme si každý zkusili napsat jednu větu, která popisuje 17. listopad 1989 z našeho pohledu, co vlastně o této události víme. Poté jsme si promítli film - 1989: Z deníku Ivany A., který kombinuje dobové nahrávky revolučních událostí a dochované deníkové záznamy Ivany A., ale byl zpracován moderně a dobře přiblížil dnešnímu mladému člověku všechny události z roku 89 a atmosféru celé situace. Během sledování jsme měli možnost psát na papír svoje dotazy, na které nám naši hosté následně odpovídali. Ptát jsme se ale mohli i přímo ústně.

Přečíst celý článek


Z Archivu: Beseda s kapitánem ruské ponorky

18. 11. 14

V našem archivu na youtube naleznete i pěkné unikáty. Například besedu z přelomu roku 2011/12, kdy na náš ústav zavítal bývalý kapitán ruské ponorky. Během dvouhodinové přednášky zaznělo mnoho zajímavých informací a i pár nezapomenutelných hlášek - viz. konec níže uvedeného videa.


Odešel profesor Aleš Vondráček

21. 9. 14

Aleš VondráčekVeliké smutky jsou na tomto světě a nikdo neví, jak se těm smutkům vyhnout,
dokažme vzít za úzkost jak za kliku a vejít...

(J. Skácel)

                                                                                                                   

Zkusme společně vejít do vzpomínek na velkého kantora, člověka a kamaráda, který nás v sobotu 20. září opustil.

Aleš ve školní lavici

Co ovlivnilo velkého demokrata a skutečného profesora Aleše Vondráčka? Jaké byly jeho školní začátky?

Přečíst celý článek


Zámek Dobříš hostí čtrnáctou Svatováclavskou slavnost

11. 9. 14

[zdroj: Příbramský deník]

Dobříš - Kostýmované prohlídky zámku s pohádkou Princezna ze mlejna, divadelní, pěvecká i loutková představení v expozici či soutěže pro nejmenší ve francouzském parku. Turistická sezóna na zámku Dobříš vrcholí tradiční Svatováclavskou slavností. Letos se uskuteční v sobotu 13. září a návštěvníci se při ní podívají S loutkami do pohádky.

Podzimní dny klepou na dveře a s nimi pomalu končí turistická sezóna na památkových objektech. I když zámek Dobříš své brány nezavírá ani na podzim, ani v zimě, završení sezóny chystá jako každý rok rovněž na září. Hlavní program Svatováclavské slavnosti v interiérech dobříšského zámku opět připravují studenti a učitelé z místního Gymnázia K. Čapka. Tentokrát se ponese v duchu pohádky pro zdejší prostor nejtypičtější, zavede nás za Princeznou ze mlejna.

Přečíst celý článek


Filmová akademie

26. 6. 14

Přinášíme videa jednotlivých tříd z filmové akademie. Příspěvky nemusí vyjadřovat názor školy :)


Výměna Dobříš - Tonnere (s návštěvou Paříže)

19. 6. 14

Pařížská výprava

Na poslední květnový týden od 23. až do 31. 5. jsme se ve složení studentů ze septimy, třetího ročníku, sexty a kvinty vydali opětovat návštěvu našich francouzských přátel z partnerského města Dobříše Tonnerre, kteří u nás pobývali v únoru tohoto roku.

Ještě před příjezdem do Tonnerre jsme zamířili do Paříže, kam jsme v sobotu dorazili už časně ráno a značně pokrouceni jsme se po noční jízdě vypotáceli z autobusu. Nejprve jsme se šli projít po moderní obchodní čtvrti La Défense onoho dne zahalené do lehké mlhy a pak už naše kroky směřovaly kolem Vítězného oblouku k dominantě Paříže, proslulé železné Eiffelově věži. Pokračovali jsme dále po nábřeží Seiny kolem výstavního paláce Grand Palais, pak nejstaršího pařížského mostu Pont Neuf a zahlédli jsme i Invalidovnu, kde byste našli hrobku slavného Napoleona Bonaparte. Došli jsme až na náměstí Place de la Concorde, uprostřed kterého se hrdě tyčí až do výšky 23 metrů egyptský dar Francii, Obelisk z Luxoru. Nezapomněli jsme ani na jedno z největších muzeí na světě Louvre a most Pont des Arts ověšeného tisíci zámky zamilovaných. Odpoledne jsme dokonce našli i nejstarší pařížský strom, který v hlavním městě Francie stojí již 400 let. Prohlédli jsme si i katedrálu Notre-Dame, Pantheon v latinské čtvrt a Sorbonnu. Sobotní prohlídku nakonec skončila u Beaubourgu (Centre Georges Pompidou), tedy muzea moderního umění. Pak už jsme zcela vyčerpáni zalehli do postele v hotelu Formule 1.

Přečíst celý článek


Video z planetária v Plzni (Techmanie)

11. 6. 14

Studenti z 1. ročníku připravili psychedelické video z exkurze v rámci projektu Mediální výchova kreativně.


Kreativní poznávání Středočeského kraje

8. 6. 14

Již od dubna 2013 probíhá na Gymnáziu Karla Čapka v Dobříši projekt s názvem Mediální výchova kreativně. Jedná se o projekt financovaný z prostředků Evropské unie a studenti dostali jeho prostřednictvím možnost poznávat jak Středočeský kraj, tak svět médií. Podstatou projektu je především to, že studenti na exkurzích poznávají zajímavá místa našeho kraje, a to jak z hlediska historického, tak z hlediska kulturního, geografického či průmyslového. Poznatky z těchto exkurzí studenti zpracují do internetového zpravodaje, který vychází každý měsíc, a do několika tištěných časopisů. Zároveň jsou natáčeny videoreportáže a jsou pořizovány také fotografie, ze kterých vznikají zajímavé fotoreportáže.

V letošním roce jsme již absolvovali exkurze do Solvayových lomů a poznali krásy Berounska, navštívili jsme elektrárnu a zámek v Orlíku nad Vltavou, zhlédli památník v Letech u Písku a cestovali vlakem do Prahy do Náprstkova muzea (stylově oblečení studenti v cestovatelských kostýmech z 19.století byli jistě překvapením pro ostatní cestující). Do konce školního roku nás ještě čekají exkurze do liberecké iQlandie, plzeňské Techmanie, do Škody Mladá Boleslav a do Muzea stříbra v Kutné Hoře.

Přečíst celý článek


Vítězství v okresním kole pythagoriády

1. 6. 14

V druhém (okresním) kole matematické pythagoriády zvítězila se ziskem 15 bodů studentka primy našeho gymnázia Martina Konopásková. Soutěže se v této fázi zúčastnilo 33 žáků z 11ti škol, mezi úspěšné řešitele se dále zařadili Sabina Sztymonová, Pavel Škodný, Tereza Typlová a Jakub Bedřich z téže třídy. Blahopřejeme.


Videa a fotografie z Tonnerre a Paříže

26. 5. 14

Přinášíme krátké spoty z výměny septimy, sexty a kvinty (+1) do Francie (Paříž, Tonnerre). Videa z Paříže vznikla v rámci spojené výuky francouzštiny, mediální výchovy a ICT. Nejedná se o profesionální záznamy, berte na to prosím ohled. Většina z účinkujících v tomto případě poprvé vystupovala před kamerou a rovnou v cizí řeči :) Mezi jednotlivými příspěvky můžete přepínat v dolní liště přehrávače.


Karel Stehno

21. 5. 14

Dne 14.5.navštívil naše gymnázium pan Mgr. Karel Stehno, který byl v letech 1961-1964 v diplomatických službách v Myanmaru a později v letech 1969-1970 na Novém Zélandu. Také působil jako velvyslanec v Thajsku(1991-1993).

Všem se nám líbilo jeho poutavé vyprávění především o exotickém Myanmaru a dozvěděli jsme se hodně zajímavého o tamní kultuře, přírodě a zvycích. Zaujalo nás, že se několikrát setkal s barmským králem.

Jsme rádi, že jsme měli možnost se s ním setkat a děkujeme za milou návštěvu.

Za studenty sekundy Sylva Coufalová


Skanzen Solvayovy lomy

16. 5. 14

Přinášíme video z exkurze tercie do skanzenu Solvayovy lomy (skanzen se nachází nedaleko Svatého Jana pod Skalou). Další videa na youtube.


Nejlepší v kraji

6. 5. 14

Studentka kvinty našeho ústavu zvítězila v krajském kole matematické olympiády kategorie C. Jako jediná ze všech soutěžících vyřešila všechny úlohy. Srdečně gratulujeme.

Pořadí v krajském kole kategorie C matematické olympiády:

  • Viola Vavryčuková, Gymnázium Karla Čapka, Dobříš, 23 bodů (z 24)
  • Vondráček Pavel, Gymnázium Kolín, 18 bodů
  • Petr Chmel, Gymnázium a Obchodní akademie Kralupy, 18 bodů

Oslava Dne Země 2014 na hřišti B. Němcové

2. 5. 14

Den Země 2014 v Dobříši s tématem vody

Akce byla orientována na děti z mateřských školek a prvních stupňů škol základních, pro které si pořadatelé připravili krásný program, informující o vodě v přírodě, vodě na Dobříši i vodě vůbec. Návštěvníci se mohli dozvědět mnoho zajímavých informací od provozovatelů vodovodů a kanalizací nebo pracovníků dobříšských sádek. K vidění byly různé druhy sladkovodních ryb či vodohospodářská technika. Studenti dobříšského gymnázia připravili pro své malé „kolegy“ mnoho soutěží i „vodní orientační běh“.

Dne 22.4.2014, v úterý po Velikonočním pondělí, pořádalo město Dobříš a Gymnázium Karla Čapka Dobříš, ve spolupráci s Vodohospodářskou společností Dobříš, s.r.o., Ing. Jerome Colloredo-Mannsfeld - Lesní a rybniční správou Zbiroh, Vodovody a kanalizacemi Beroun, a.s. a společností Dokas Dobříš, s.r.o. oslavu Dne Země, tentokrát s tématem vody.

Přečíst celý článek


Návštěva Německa

23. 4. 14

Od 10. do 13. dubna 2014 se studenti ze sexty, 2. ročníku a septimy zúčastnili projektu, který se zaměřil na československé vysokoškolské studenty a některé významné osobnosti vězněné po listopadu 1939 v koncentračním táboře Sachsenhausen.

Naše cesta do Německa nezačala usazením v autobuse, ale už několik měsíců předtím. Nemohli jsme přijet nepřipravení, a tak jsme jednotlivě nebo ve dvojicích s podporou paní profesorky Svojitkové vytvořili prezentace týkající se událostí, jež vedly k odvlečení vysokoškoláků do koncentračního tábora, dále každodenního života v táboře nebo také příběhů konkrétních vězňů, např. Vladimíra Matějky nebo Josefa Čapka.

Do Sachsenhausenu jsme přijeli ve čtvrtek odpoledne a hned po příjezdu jsme si s průvodkyní prohlédli koncentrační tábor. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí. A protože byla zima, mohli jsme si na vlastní kůži trochu vyzkoušet, co museli prožívat vězni tábora většinu času.

Přečíst celý článek


Úspěch v matematickém klokanovi

22. 4. 14

Žáci naší školy dosáhli výrazných umístění v okresním srovnání soutěže Matematický klokan. Zúčastnili se čtyřech kategorií:

  • V kategorii Benjamín se na 7. - 8. místě mezi 772 žáky umístil Matěj Peták ze sekundy se ziskem 98 bodů.
  • V kategorii Kadet se shodným bodovým ziskem 106 bodů mezi 823 žáky vyhráli Martin Farda a Vojtěch Predký z kvarty, šesté místo obsadila Natálie Bakosová z tercie.
  • V kategorii Junior se do první desítky mezi 204 žáky probojovaly čtvrtá Anežka Wijsmanová o sedmá Gabriela Suchopárová, obě ze sexty.
  • V nejvyšší kategorii Student se nejlépe ze všech 4. ročníků mezi 131 žáky umístil celkově pátý Lukáš Wijsman ze 4. ročníku.

Mezinárodní soutěž Matematický klokan vznikla přibližně v roce 1980 v Austrálii a od roku 1991 se rozšířila do mnoha zemí Evropy. Dnes se již této soutěže účastní na dva a tři čtvrtě milionu soutěžících ze 30 zemí našeho kontinentu sdružených v asociaci Klokan bez hranic, jejíž koordinační centrum je v Paříži. Pořadatelem Klokana v ČR je Jednota českých matematiků a fyziků.


Matematická olympiáda

22. 4. 14

Počátkem dubna se v Příbrami konala okresní kola několika kategorií matematických olympiád. Mezi úspěšné řešitele se zařadili v kategorii Z7 Jiří Harman ze sekundy (obsadil dělené druhé místo) a Vojtěch Suchopár z kvarty (druhé místo) v kategorii Z9.


Úspěchy ve fyzikální olympiádě

7. 4. 14

Naši žáci se koncem března výrazně zapsali do výsledkové listiny okresního kola fyzikální olympiády. V této soutěži v kategorii E (pro žáky 9. tříd) obsadili žáci z kvarty Gymnázia Karla Čapka první tři místa. Jmenovitě první místo získal s celkovým počtem 32 bodů Martin Strnad, druhé Vojtěch Suchopár (29 bodů) a třetí s 24 body Jan Fürst.


Sestřih maturitního plesu oktávy

21. 3. 14

Padesátiminutový sestřih plesu oktávy


Divadelní představení

12. 3. 14

Záznam ze dvou loňských představení primy a tercie:


Návštěva Francouzů

25. 2. 14

Od 17. do 21. února jsme měli možnost vyzkoušet si v praxi naší francouzštinu - aneb týden s Francouzi. Studenti ze septimy doplňováni námi ze sexty, lidmi z kvinty a jednou studentkou třetího ročníku, ubytovávali od pondělí do pátku každý jednoho Francouze. Že máme tu čest s poměrně těžkým jazykem, jsme zjistili vzápětí, neboť všichni mluvili velmi rychle, ale naštěstí brzy pochopili, že abychom jsme se domluvili, musí zpomalit a zjednodušit. Po překonání problémů jsme se tedy mohli pokusit o rozhovor.

Další den ráno proběhlo uvítání francouzských studentů starostou města Dobříše a ředitelem naší školy, poté jsme si vyslechli zajímavou přednášku pana P. Koláře. Odpoledne bylo věnováno měření sportovních sil mezi námi a výměnnými studenty. Zatímco například ve fotbale jsme byli zkušenější, poznali jsme, že basketbal už zřejmě někdy hráli. My i Francouzi jsme si turnaje velmi užili.

Přečíst celý článek


Marsyas - Časopis studentů dobříšského Gymnázia Karla Čapka

19. 1. 14

Již od dubna 2013 probíhá na Gymnáziu K.Čapka v Dobříši projekt s názvem Mediální výchova kreativně. Studenti poznávají různé druhy mediálních sdělení, především se však věnují vlastní mediální tvorbě. V rámci projektu je pro ně připravena řada aktivit - exkurze do zajímavých lokalit Středočeského kraje, besedy s významnými osobnostmi z mediálního světa, kurz rétoriky a kurz technické administrativy. Poznatky z exkurzí a besed jsou pro studenty podkladem pro jejich mediální tvorbu - připravují tištěné časopisy a internetové zpravodaje. V červnu 2013 se konal celoškolní "Řečnický duel", při kterém si všichni mohli vyzkoušet své rétorické schopnosti. Na konec školního roku 2013/14 chystáme Filmovou akademii, kde porota posoudí nejlepší studentské práce v oblasti fotografií (fotoreportáže ze Středočeského kraje) a krátkých filmů.

Přečíst celý článek


Zikmund a Hanzelka

9. 1. 14

Na podzim loňského roku se uskutečnila v primě beseda o cestách a cestopisech pánů Hanzelky a Zikmunda. Besedu zprostředkoval student Kryštof Kroc a jeho prostřednictvím poslal pan Miroslav Zikmund pozdrav všem studentům našeho gymnázia.

Děkujeme, Eva Rašková, vyučující ZMP v primě