Kronika


Projekt EUTH – Musaion - Národopisné muzeum Praha 19.12.2007

20. 12. 7

Již tradičně se studenti pracující na projektu EUTH (Evropské tradice a zvyky) vydávají před vánočními svátky do Prahy, aby načerpali inspiraci a informace pro práci na svých „národních zprávách" (viz projekt EUTH - témata nebo www.schooljournals.net/euth21 až 26). I letos jsme strávili příjemnou hodinku v Národopisném muzeum v Kinského sadech.

V tomto muzeu je sbírka vypovídající o českých tradicích, zaměřená především na svátky a důležité události v životě (Vánoce, Velikonoce, narození …). Po skončení prohlídky jsme se vydali na procházku Prahou - malostranskými uličkami na Pražský hrad a dále Nerudovou ulicí přes Malostranské náměstí a Karlův most až na Staroměstské náměstí.

EUTH project -  Musaion - Ethnographical Exhibition of the National Museum  19 December 2007

It has become a tradition for students working in  the EUTH project (European Traditions and Habits) to  spend one day in late December exploring Christmas Prague. As usual we started in  Musaion - Ethnographical Exhibition of the National Museum.  It´s a great place to get inspiration and information for writing our „national reports" (see EUTH projectwww.schooljournals.net/euth21 -26).After seeing the collection we walked through Prague ??" up the Little Quarter to Prague Castle, St. Vitus Cathedral, down  Nerudova Street across the Lesser Town Square and Charles Bridge to finish at the Old Town Square.


Turnaj ve florbale

19. 12. 7

Ve středu 19.12. se chlapci z kvarty zúčastnili florbalového turnaje. Turnaj uspořádala 1. ZŠ Dobříš a v systému každý s každým bojovalo o vítězství šest družstev z okresu Příbram. Naši borci porazili pouze 2. ZŠ a v turnaji se umístili na 5. místě.


Vánoční zpívání 2007

18. 12. 7

Studenti našeho gymnázia se již pravidelně těsně před vánočními svátky vydávají potěšit lidi přebývající v ústavní péči. Náš dárek těmto lidem spočívá především ve zpěvu koled. I letos jsme se rozhodli tuto tradici dodržet. Akce proběhla 13. prosince 2007.

 Připraveni na veřejné vystoupení našeho "sboru" (pracovně nazývaného "Ježíškův vánoční soubor" nebo prostě "Ježíšci") jsme byli po pouhých dvou dnech společného trénování hlasivek. Třetího dne, ve čtvrtek, jsme se tedy vydali nejprve do dobříšského domova seniorů, abychom tam předvedli, co jsme si nacvičili. Náš výstup měl u obyvatelů velký ohlas a když jsme jim ještě rozdali vánoční přáníčka natištěná na barevných papírech, byli tak nadšení, že nás obdarovali kávou s několika zákusky pro každého.

Přečíst celý článek


Handbiker Tománek je třetím nejlepším sportovcem kraje

13. 12. 7

[Příbramský deník, 13.12.2007]

DOBŘÍŠ - Úspěšný handbiker a závodník cyklistického oddílu CK Příbram Honza Tománek byl odměněn.

Dobříšský hanbiker byl díky letošním úspěchům v anketě Sportovec Středočeského kraje 2007 vyhlášen na třetím místě v kategorii tělesně postižených sportovců. „Moc si vážím toho, že se mi v anketě podařilo takhle umístit. Je to odměna za dřinu při tréninku a závodech a zároveň se dostane více do podvědomí veřejnosti sport, který dělám," radoval se Jan Tománek.

V rámci odborné části bylo nominováno přibližně 130 sportovců. Podmínkou pro zařazení sportovce do ankety bylo dosažení medailového umístění v nejvyšší mistrovské soutěži v České republice nebo umístění na mistrovství Evropy, mistrovství světa, olympijských či paralympijských hrách.

Přečíst celý článek


Výsledky sportovních soutěží v prosinci

11. 12. 7

Ve středu 5.12.2007 proběhlo ve sportovní hale několik vzájemných zápasů mezi Gymnáziem Karla Čapka Dobříš a 2. ZŠ Dobříš s těmito výsledky:

  • volejbal: 1. GKČD; 2. II. ZŠ A; 3. II. ZŠ B

  • přehazovavá: 1. GKČD; 2. II. ZŠ

  • florbal: 1.II. ZŠ A; 2. II. ZŠ B; 3. GKČD A; 4. GKČD B

Zároveň se ve škole studenti utkali vyřazovacím způsobem na turnaji ve stolním tenise. Zvítězil Ondřej Fiala z kvinty, který v napínavém finále porazil svého spolužáka z téže třídy Vojtěcha Kopáčka.

V pátek 7.12. škola uspořádala již tradiční předvánoční turnaj ve volejbale (viz fotogalerie). V rámci turnaje hrál každý přihlášený tým s každým a výsledek:

  • 1. kvinta; 2. sexta; 3. kvarta

3. místo Honzy Tománka v anketě

11. 12. 7

Honza Tománek se umístil v anketě o nejlepšího handicapovaného sportovce Středočeského kraje na pěkném třetím místě. O pořadí rozhodovala odborná komise složená ze zástupců kraje, klubů a asociací. Gratulujeme.

Pořadí kategorie zdravotně postižení sportovci 2007:
1. místo - Michal Stark (cyklistika)
2. místo - Zdeněk Šafránek (sledge hokej)
3. místo - Jan Tománek (handbike)


Brusel, Brusel

4. 12. 7

Ve dnech 19. - 22. listopadu jsme navštívili Brusel. Tuto akci nám zprostředkoval MUDr. Milan Cabrnoch - poslanec Evropského parlamentu - který v loňském roce navštívil naši školu. Akce byla připravena pro studenty, novináře a zdravotníky ze Středočeského kraje. Financování proběhlo z rozpočtu Evropské unie, účelem bylo rozšíření znalostí obyvatelstva o Evropské unii.

Pro nás všechny to byla opravdu zajímavá a hodnotná zkušenost. První den jsme se setkali s europoslancem MUDr. Milanem Cabrnochem, který nám stručně a vtipně vysvětlil fungování Evropského parlamentu a ostatních institucí. Diskuze s ním byla příjemná a zábavná. Následovala prohlídka Parlamentu a účast na zasedání. Dalším bodem našeho programu byl oběd v poslanecké jídelně. Poté jsme navštívili další instituce. V Bruselu má Česká republika své stálé zastoupení v podobě Českého domu. Zde se pořádají výstavy, přednášky a koncerty, které mají více přiblížit českou kulturu zbytku Evropy. Povečeřeli jsme v tradiční bruselské restauraci Chez leon.

Přečíst celý článek


Stávka 4. prosince 2007

27. 11. 7

Důvod stávky

  • nesouhlas se záměrem vlády snižovat výdaje na školství
  • nesouhlas se snahou státu převést zodpovědnost za financování některých poskytovaných služeb v oblasti regionálního školství, doposud financovaných státem (učební pomůcky, učebnice, další vzdělávání…) na zřizovatele resp. na rodiče
  • nesouhlas se snížením reálných platů ve školství, jako důsledek navrhovaného rozpočtu.
Cíl
  • navýšení státního rozpočtu, kapitoly školství na r. 2008 o 3 mld Kč, z toho 0,5 mld Kč na učebnice, pomůcky, další vzdělávání ped. prac. a 2,5 mld Kč na platy zaměstnanců regionálního školství včetně odvodů.

zaměstnanci Gymnázia Karla Čapka v Dobříš


Zprávy ze sportovních utkání

23. 11. 7

  • Dívčí družstvo volejbalistek Gymnázia Karla Čapka Dobříš ve složení B. Fiřtová, E. Brabencová, L. Myslivečková, P. Kopalová, H. Pytelová, K. Svobodová, S. Márová a V. Bičárová se 15.11.07 zúčastnilo okresního kola Středoškolských her ve volejbale v Příbrami. Družstvo složené z velké části ze studentek nižšího gymnázia podalo velmi dobrý výkon a skončilo na 7. místě (to není poslední .c).
  • Chlapecké družstvo volejbalistů GKČD ve složení O. Fiala, V. Kopáček, J. Jelínek, P. Dušek, V. Schovánek, M. Kolka a J. Havlovic se 20.11.07 zúčastnilo okresního kola Středoškolských her ve volejbale v Příbrami. Umístilo se na 6.-9. místě (což při účasti žáků speciálních volejbalových tříd můžeme považovat za průměrný výkon).
  • 22.11.07 se konal v Neveklově florbalový turnaj O neveklovský měšec. Gymnázium Dobříš reprezentovalo chlapecké družstvo z kvarty ve složení Jelínek, Mácha, Igerský, Kopáček, Rondoš, Brhel, Vágner a Skála. V turnaji obsadilo družstvo 5. místo, celý turnaj vyhrála ZŠ z Nového Knína. Další trunaj ve florbale se uskuteční 19.12.07 v tělocvičně 1.ZŠ Dobříš. 
Všem družstvům děkujeme za reprezentaci školy a za bojovné výkony proti školám, které mají vlastní tělocvičnu a na turnaje se mohou soustavně připravovat.

Turnaj v Novém Kníně



Foto: Miloš Petřík, 2007

Přečíst celý článek


Vernisáž Scuola Pittura

14. 11. 7

Ve čtvrtek 1. listopadu 2007 proběhla v prostorách Gymnázium Karla Čapka v Dobříši vernisáž výstavy s názvem Scuola Pittura. Návštěvníci, především rodiče, si zde prohlédli práce septimánů a studentů třetího ročníku, které se zrodily koncem září v rámci výtvarného projektu v Itálii.

Studenti strávili nádherných devět dní v malém městečku Lido Adriano nedaleko Ravenny. Pod dozorem pana profesora a paní profesorky Brabencových, paní profesorky Vančátové a manželů Zápalových podnikli několik výletů například do již zmíněné Ravenny, Florencie, Benátek a jiných italských měst. Žáci viděli mnoho památek, některé ztvárnili na čtvrtky papíru.

Na vernisáži byla kromě obrazů k vidění také keramika, batikovaná trička a jiná výtvarná díla.

Přečíst celý článek


Výsledky sportovních soutěží

1. 11. 7

30.10.08
se chlapecké družstvo umístilo na 5. místě v okresním kole středoškolských her ve stolní tenise ve složení Kopáček Vojtěch, Fiala Ondřej, Hrubý Pavel a Lundák Přemysl

31.10.08
se dívčí družstvo umístilo na 3. místě v okresním kole středoškolských her ve stolním tenise ve složení Herelová Veronika, Vonková Zuzana, Porubová Tereza

18. 10.08
se dívčí družstvo GKČD zúčastnilo krajského kola středoškolských her v přespolním běhu, kam postoupilo po vítězství v okresním kole v Příbrami. Děvčata se umístila na 5. místě. Ve složení Houbová Lucie, Hladová Anežka, Včeláková Veronika, Hladová Eliška, Vonková Zuzana a Myslivečková Lenka.


Přečíst celý článek


Studenti dobříšského gymnázia v Holandsku

24. 10. 7

V pondělí 15.10.2007 jsme se vydali do Holandska na výměnný pobyt mezi studenty naší školy a školy Strabrecht College v Geldropu. Cesta autobusem trvala téměř 12 hodin, krátce jsme se zastavili také v německém městě Cáchy, kde jsme si prohlédli katedrálu. Holanďané nás již netrpělivě očekávali a ještě tentýž večer jsme s nimi odjeli do rodin. I my jsme měli obavy z toho, jak se domluvíme, ale nakonec vše dobře dopadlo.

V úterý jsme si prohlédli jejich školu (ve srovnání s naší „školičkou" se jedná o obrovský komplex pro 1900 studentů), čekala nás hodina anglického jazyka a pracovali jsme na srovnávání českých a holandských zvyků, porovnávání školství obou zemí a hlavně jsme se věnovali vzájemné komunikaci v angličtině.

Přečíst celý článek


Jak na mne zapůsobil film „Nicholas Winton – síla lidskosti“

19. 10. 7

Je 30.ledna, a já jako ostatně každý den jedu přeplněným autobusem do školy. Každodenní ubíjející rutina. Dnes je ale něco jinak. Známky už jsou uzavřené a nikdo už ani nepředstírá zájem o studium. Proč taky - v pátek jsme se dozvěděli, že jedeme do příbramského kina na nějaký film o holocaustu. Za padesát korun parádní zašívárna.

Před školou pouze nastoupím do jiného, školou předem zaplaceného autobusu, a nasadím si sluchátka. Začínám tak hrát svou každodenní roli tvrdého posluchače metalové muziky, který se nenechá vyvést z míry naprosto ničím. Pod touto maskou mi vždy bylo dobře. Je přece tak jednoduché hrát ignoranta.

Před kinem už nervózně přešlapuje několik desítek studentů a pár profesorů z jiných škol. Do toho všeho začíná sněžit. Když jsme byli jako stádo dobytka konečně nahnáni do promítací místnosti, ani se neobtěžuji sundat sluchátka a nasadím znuděný výraz. K mé nelibosti jsem donucen výtkou třídního vypnout mou oblíbenou Metallicu. Nějaký zvláštní človíček s prošedivělými vlasy, který se později ukáže být dramaturgem snímku, se náš dav snaží přesvědčit o tom, jak je film skvělý, a prvním řadám vytýká ve foyer zakoupené sáčky arašídů.

Přečíst celý článek


Sir Winton v Praze – SEPTIMA byla přitom

18. 10. 7

Dne 9. 10. 2007 jsme se spolu se zbytkem sálu Kongresového centra zúčastnili přivítání sira N. Wintona v Praze.

Celá akce začínala v 10 hod., ale jelikož jsme na místě museli být s hodinovým předstihem, ráno nás budíky neúprosně donutily vstát nejméně o půl hodiny dříve než obvykle. To však většině nevadilo a těm pár výjimkám, pro něž by to snad znamenalo újmu, obstarali alibi rodiče.

Sraz v 8.15 jsme v důsledku typické dopravní zácpy sice museli trochu posunout po časové lince, ale nakonec jsme se do Kongresového centra dostali včas a v pořádku. Ještě před začátkem programu nás moderátor vyzval, abychom spolu se sborem nacvičili píseň složenou speciálně pro tuto příležitost. Jako doplňující činnost jsme ještě měli v potemnělém hledišti mávat svítícími mobily, což se ve výsledku ukázalo jako dobrý efekt.

Přečíst celý článek


Slavnostní imatrikulace nových studentů

16. 10. 7

[Periskop Příbram, 12.10.2007]

Ve středu 3. října proběhla v konírně dobříšského zámku slavnostní imatrikulace nových studentů Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. To, že svoji snahu o budoucí výborné studijní výsledky myslí opravdu vážně, potvrdili studenti slibem a podpisem do školní kroniky. Při té příležitosti jim také letošní maturanti, kteří v tomto školním roce gymnázium opustí, předali svoji štafetu.

"Vstup na střední školu, a hlavně rozhodování, kterou podle svých schopností a zájmu zvolit, je určitý mezník v životě, kterým něco končí a něco nového začíná. Sluší se tedy nové studenty gymnázia přivítat a rodičům dát příležitost vidět jejich děti mezi novými kamarády. Vstup na střední školu je dobrovolný, ale přesto zavazující, proto ho studenti stvrdili slibem. Vnímám dnešní setkání také jako první krok ke spolupráci učitelů a rodičů, který by měl vést ke stejnému cíli. Je třeba, aby se rodiče zajímali o práci svých dětí, protože studium je práce, a pokud budou mít děti nějaké potíže, je na nás, abychom jim společně pomohli. Dnešní setkání je také příležitost vrátit se na chvíli do těch nádherných "nácti" let a znovu prožít tu jedinečnou atmosféru vstupu na střední školu," přiblížila smysl imatrikulace ředitelka Gymnázia Karla Čapka v Dobříši Zdeňka Cimická.

Přečíst celý článek

spatné ID galerie - galerie neexistuje